Heli Rope Rescue

Дубай Хелишоу 2010 – най-успешното ни представяне в Дубай

За първи път представянето на българин е толкова положително и широко отразено в Дубай

Бях поканен да взема участие на най-голямото в Близкия Изток и второто по големина хеликоптерно изложение в света –  Dubai Helishow 2010. Събитието се проведе между 2 и 4 ноември в Дубай, под патронажа на Н. Пр. Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, Председател на съвета на министрите и вицепрезидент на Обединените Арабски Емирства, и емир на Дубай.  Участвах на изложението като доброволец и представих най-новите технологии и практики в областта на хеликоптерните въжени операции.

Привлякох неочаквано голям интерес от страна на изложителите и дубайските ръководители, въпреки че щандът ми бе заобиколен от тези на водещите компании за отбранителни технологии в света. През първия ден бях посетен лично от Принца на Дубай – Шейх Маджит бин Мохамед ал Мактум, който прекарва най-много време на моя щанд, а ден по-късно се срещнах и с брата на Принца – Шейх Мансур. Вниманието към представянето ми от страна на дубайските ръководители бе голямо и те прекарват дълго време в разговори с мен.

Целта на участието ми бе да сравня собственото си ниво с това на най-добрите експерти в сферата на хеликоптерните въжени операции. Аз върша тази дейност като доброволец, а на изложението освен мен взеха участие водещите професионалисти, които обучават държавни и частни организации по въздушно спасяване. Тези специалисти познават хеликоптерите отвътре и отвън и работят с най-добрата екипировка и методология в света. Притежават десетки хеликоптери и самолети и имат огромен опит и информация в тази сфера.

Проведох дълъг разговор с Шейх Мансур бин Мохамед ал Мактум, който се оказва изключително компетентен и подготвен в сферата на хеликоптерните операции, независимо от своята младост. Представих пред него възможностите за подобряване на аварийно – спасителните служби в емирството и му разказах за своя опит с най-високите сгради в света.

Бях впечатлен от компетентните въпроси, които ми бяха зададени. Пред мен стоеше експерт по военните операции. А аз бях предупреден за това. След визитата дойдоха представители на организаторите, както и на службите за сигурност на изложението, за да ме поздравят за това, че Принцът, се е задържал най-много при мен. Когато е минавал покрай другите щандове, само е кимвал.

Впечатлен съм от направеното от управниците на Дубай само за период, равняващ се на един – два мандата на едно българско правителство – мегаполис с много високи сгради и невероятна инфраструктура. И всичко това е създадено директно върху пясъка. С изключение на морето, тези хора нямат и 0,01 % от нашата природа, но създадоха едно от най-сигурните места на планетата и рай за развлеченията и силните емоции. Възхищавам се на направеното от Шейх Мохамед. Направи ми впечатление, че доста хора са си залепили лика му на собствените си коли и много се гордеят с него. Мечтата ми е един ден и ние в България да си имаме такива политици, чиято единствена цел е да направят България по-красива, а хората по-щастливи.

Благодарен съм на всички приятели които ми съдействаха за този успех.

Авио Медицинска Конференция и Изложба

Photo: Dubai Helishow 2010