Photographer: member of the Nikon Professional Services (NPS), Ivan is among the international elite group of Special Nikon Photographers.

Българи ще кандидатстват за Гинес

БТА 6 Май 2002

Иван Кристоф, известен като Човекът Паяк, и подполковник Антон Христозов – началник отделение към Корпуса на тактическата авиация в системата на ВВС, ще направят днес демонстрационно шоу над Мадарските скали, с което ще кандидатстват за Книгата на рекордите на Гинес. Това съобщиха от областната управа в Шумен, която е съорганизатор на Мадарските тържества.

Тържествата се откриват днес по повод на 130 години от откриването на скалния релеф Мадарски конник, 100 години от първите археологически разкопки на Мадара и 30 години от обявяването на скалния релеф за обект на ЮНЕСКО.

Демонстрацията ще бъде направена с помощта на военен хеликоптер МИ 17. По 50-метрово въже ще се спуснат двамата българи, като подп. Христозов ще остане на земята и ще подсигурява изкачването до хеликоптера на Иван Кристоф.
Ако атмосферните условия позволят, МИ 17 ще се приземи на платото или на поляната пред Мадарските скали.

Слизането и изкачването по въже от хеликоптер са нови две категории за рекордите на Гинес, каза в Шумен Иван Кристоф. Опитът за рекордите двамата българи посвещават на българската армия и Мадарския конник.