РЕШЕНИЯ ЗА ИЗДИРВАНЕ И СПАСЯВАНЕ ПРИ ТЕЖКИ БЕДСТВИЯ, ТЪРСЕНЕ И СПАСЯВАНЕ

„Идеята на Иван Кристоф е изключително интересна, съвременна и актуална… За тази цел е необходимо провеждане на международен форум за аварийно-спасителни дейности, за популяризиране на идеята и споделяне на световния опит с най-добрите специалисти и да провокираме тази инициатива за отсяване на най-доброто, което да бъде тествано в реални условия и да издържи теста на времето…“ - Генерал майор Златко Златев

— РЕШЕНИЯ ЗА ИЗДИРВАНЕ И СПАСЯВАНЕ ПРИ ТЕЖКИ БЕДСТВИЯ, ТЪРСЕНЕ И СПАСЯВАНЕ

“Търсене и спасяване по земя и въздух в труднодостъпни терени”, с темата на полева тренировка

В този сценарий, сдружение “Специализиран отряд за спасяване” провежда учение на територията на СТП. Темата на еднодневната съвместната пълномащабна тренировка е ,,Търсене и спасяване при авиационно произшествие  в зимни алпийски условия”. Основната цел на учебната ситуация е да се подобри организацията и да се повишат уменията на структурите за търсене и спасяване при авиационно произшествие.

Според учебния сценарий, около 9.30 часа, въздухоплавателно средство, превозващо 3 пътника и един пилот, изпълнява полет от с. Белчин за София. На 7000 м надморска височина, екипажът докладва за невъзможност за управление и взето решение за аварийно кацане. Последната комуникация и радарна информация е от района на планинска зона, в близост до връх Мусала. Минути по-късно на телефон 112 постъпват сигнали за силен тътен във въздуха и падане на летателно средство в Мусаленското езеро, Рила планина. Един от подателите съобщава, че в близост е видял падането на самолет, мястото е в труднодостъпен терен. Стартират спасителни действия, в които се включва екипа на Спец. отряда за спасяване.

Действията на екипа са наблюдавани онлайн.

#DontCrackUnderFire

RESCUE  WITHOUT LIMITS | СПАСЯВАНЕ БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ

Екип от лекари, ИТ специалисти и доброволци с опит във височинни и въздушно въжени операции и доброволческо спасяване представя нови решения за световни проблеми в сферата на Издирването и спасяване, подобни на издирвателната операция на мястото на катастрофи на самолети. Като партньори на Dubai Helishow, Дубай Хелишоу, най-голямото хеликоптерно шоу в Близкия изток, ще представим там иновативните си концепции.

Създаваме нов вид модул за спасителна организация, който отговаря на съвременните предизвикателства на нужда от специализирано и мулти-дисциплинарно спасяване. Част от информация за проекта можете да намерите на сайта на AerialRescue.com.

В предвид на нарастващия брой природни бедствия, терористични актове и заплахи за сигурността, България ще даде едно решение на света, което засяга прилагането на иновативни подходи и технологии за събиране на ценна информация и данни преди, по време и след извършаване на аварийно-възстановителни дейности и Издирване и спасяване. В момента се разработва платформата за нов вид спасяване, в което първия етап от процеса му на разработване и да се  използват мобилни приложения, иновативни технологии и услугите в Облака.

Проекта има два етапа на развитие, този който се развива сега и този в бъдещето:
A.I.R. | Advanced technology & Internet of things in Rescue. Това е прилагането на най-напредналите технологии, като дронове и мобилни апликации в труднодостъпни места и съхранението и използването на компютърна мрежа използвани в устройствата, транспортните средства и всички физически обекти, които се използват за обучението на спасители, провеждане на спасителни мисии и съхранението на бази данни и информации от тези дейности в аналогичен и дигитален вариант.

Затова се създава Спасителен фонд, който да подпомага спасителни организации в България.

За тази цел, вече строим първия по рода си RESCUE HUB, който да е пример на модел на изграждане на Smart House -Тренировъчна база за бъдещото поколение спасители, който може да се копира, както у нас, така и по света.  В полите на планините Витoша, Рила и Родопи се създават Rescue Labs. По време на Дубай Хелишоу ще се представи новата Aerial Rescue Academy.

Първите полети с дронове и специализираните им тестове за издирване и спасяване бяха проведени в района на с. Белчин и над вр. Мусала в един „сандвич“ от облаци.

Екипът от доброволци и доброжелатели, които подкрепят идеята са пилоти, авиатори, доктори, ИТК специалисти, експерти по сигурността и компютърни технологии, преподаватели по пожарогасене и работа с въжени операции, треньори на екстремни ситуации.

Чудесен пример е презентацията на д-р Наталия Чилингирова за персонализиранa терапия, която представи по време на МегаТенденциите в здравеопазването. Тя се състоя в  София Тех Парк на 18.03.2016г. Също така, д-р Ребо Мустафа от Първа Градска болница, арабист, с много годишен опит в доброволческата организация Doctors Without Borders, ще допринесе с познанията и уменията си в тази сфера.

А АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ В БЪЛГАРИЯ?

Rope access work демо

Сигурността на авиацията се развива именно от решения, взети като поуки от прецеденти. Затова вчера ни се обадиха от офиса на Global Leaders Forum 2016, по повод на поканата им да участваме там и ще имаме възможността да обменим опит със световни експерти и организации по сигурността.

Случаи с катастрофи на самолети, където трябва да се покриват големи райони, показват защо трябва да има добре подготвени отряди за Издирване и спасяване, които да са подготвени да работят във всякакви ситуации, на всякакви терени и с най-напредналите технологии. Тогава е голям плюс да се използват дронове, които при добър контрол и мониторинг могат да дават на момента информация до много пунктове и да се обменя ценна информация на момента. Особено при работа със събиране на останки/доказателства и тела на жертви при катастрофи, в екстремни ситуации и метереологични условилия. Тъй като те се извършват на големи терени и изискват много ресурси и хора, световната практика е да се включват доброволци. Но те трябва да са тренирани за ужасни гледки а това не е за всекиго.

 Аз лично не съм подготвен за такъв вид операция и се надявам никога да не ми се случва, защото като родител на момиче и момче не би издържал на гледката, която ще ме разстрои емоционално за цел живот.

 При последната информация, която имах, България е черното петно в международните стандарти за Издирване и спасяване при катастрофирали летателни средства, защото нямаме единна специализирана спасителна система, която да действа по най-добрите наложени световни стандарти..

За тази цел е необходимо те да имат специализирано обучение и работа с психолози, които е желателно да участват в такива операции или да са част от такъв спасителен екип. Това дава и предимство на участието на професионално обучени хора за работа при мащабни последствия от природни бедствия или терористични актове, които идват от военни, полицейски, пожарогасителни и подобни структури.

В тази посока все повече Издирването и спасяването изисква да се подготвят хора, които имат поведение отговарящо на тази динамична среда и спасителите да бъдат обучение в новите тенденции, които се развиват.

Решението е да се създаде нов вид хибридно спасяване, което да отговаря на съвременните предизвикателства и да се създаде ново поколение на спасители – мулти дисциплинарно тренирано в четирите света: SEA | AIR | LAND| SPACE. Освен че те трябва да са тренирани по ЗЕМЯ | ВОДА | ВЪЗДУХ, модерните спасители трябва да усвоят авангардните технологии, които ще увеличат ефективността им и намалят грешките при човешкия фактор. Тъй като България има опит в КОСМОСА, има международни спогодби за партньорство в тази сфера и у нас разработването на ИТ и иновации се развива, време е да се възползваме и приложим новите технологии, които можем да ползваме в ОБЛАКА.

Част от тях са използването на технологиите и мобилни приложения, с които да се качват данни в Облака.  Две са основните причини: заплахите от тероризъм и природни катаклизми се засилват и да могат да бъдат генерирани спестявания, да има силен икономически резултати, защото следващите години ни очакват интересни предизвикателства със сигурност. Точно върху такива проекти, които са насочени към оптимизиране на процеси в спасяването, които дават възможност да се използването на Big Data анализ (структурна и неструктурирана информация, анализирана в реално време)

“Създаване на елитен отряд за спасяване по земя, вода, въздух и справяне с хибридни заплахи е една изключителна инициатива, която ще доведе до издигане нивото за оказване на помощ на населението, справяне със световните предизвикателства предизвикани от хората и природата и за нарастване престижа на България в световен мащаб и ще покаже, че в страната все още има напреднало мислещи, предприемчиви и отдадени на тази кауза хора. ” – Генерал майор Златко Златев, Заместник командващ на Съвместно командване на силит