Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Иван Кристоф e скромен герой

Ivan Kristoff makes a humble hero by Rozalia Hristova

Въпреки, че той е номиниран за един от героите на Канада за 2001 г., Иван Кристоф не изглежда или да действа като герой. Той не се чувствам като един от двамата.

От български произход, канадския гражданин Кристоф е номиниран заедно с още четирима служители от различни спасителни служби в Канада.

Номинациите бяха направени в знак на почит към мъжете и жените, които участват ежедневно в спасителни мисии, рискуват живота си в името на сигурността на други хора. Победителят ще бъде обявен през април.

“За първи път един доброволец е бил пуснат заедно с боговете на спасителни операции, полицията, пожарната и аварийна”, каза Кристоф.

33-годишният българин е един от най-известните въздушни спасителни експерти в Северна Америка. Той е основател на екипа за Височинно Аварийно Въздушно спасяване, организация с не стопанска цел, чиято цел е да “намали загубата на живот и да се повиши безопасността на обществеността.”

Кристоф учи машиностроене в София и изкарва военната си служба в строителните войски на Българската армия.

“От най-ранна възраст съм мечтал да бъда във въздуха, да се рея…”, каза той. “Това е голяма тръпка за мен.”

Кристоф е участвал в многобройни опасни и сложни въздушни и въжени проекти за височинен достъп в Канада. Той и служителите му ремонтират покриви, алуминиева дограма и вертикални стени на небостъргачите. Понякога взима участие в спасителни операции, когато бъде призован, за да помогне със спасяването на човешки живот. Когато обектът е трудно да се достигне, той слиза със специално оборудване от хеликоптер.

Последната операция на Кристоф беше в Торонто, когато трябваше да се премахнат ледени висулки от 34-етажна сграда.

“Полицията трябваше да спре трафика с цел предотвратяване на злополуки”, каза той.

“Имаше и силни ветрове и докато работех върху сградата, ледени висулки започнаха да падат.”

След успешното приключване на задачата, той е казал, че хората, които  наблюдаваха работата му са правили залози дали ще оцелеят.

В допълнение към ежедневните си спасителни операции, Кристоф също прави много демонстрации.

“В началото, никой не се обръща внимание на мен. Аз бях не само доброволец прави рисковани спасителни операции, но също така бях чужденец.”

Едва след първите демонстрации, които хората започнаха да го слуша и да го приемат на сериозно.

През октомври 2001 г. той е избран и спонсориран от Panasonic Канада да достави топката на играчите по американски футбол от покрива на SkyDome, по време на Final Home пред 30,000 души. Слизането е било показано на живо по телевизията на милиони зрители в цяла Северна Америка.

Кристоф каза, че е решил да спасява живота на хората, след като чул около четири души умират след счупването на края въздушна линия Bridge да Ниагарския водопад в Онтарио в началото на 1990.

“Пожарната не можа да стигне до мястото, в продължение на 30 минути, тъй като те не разполагат с оборудването. Тогава аз направих залог за да спаси живота на хората, защото имах необходимото оборудване.”

По-късно, той открива, че спасяването на човешки живот е всъщност най-лесната част. “Най-трудното нещо е да промени установения начин на мислене, че доброволец не може да се направи нещо по-добро от кралската армия.”

Спасителят каза, че не се страхувах, когато той е работил.

“Понякога се чувствам разумен и здравословен страх, защото човек трябва да е пълен идиот, ако той не може да се изчисли коефициентът на опасност.”

Той каза, че когато са изправени пред голяма опасност, той се концентрира най-добре. След преодоляването на рискована ситуация, той винаги преоцени своите способности и какви са границите на разумния риск бяха.

Винаги готов да се изправи пред нови предизвикателства, Кристоф досега е изпълнено едно от най-големите си мечти, да отиде в Америка. Другата му мечта, да стане астронавт, но първо трябва да бъдат постигнати неговите краткосрочни амбиции в момента. Като например, да  подаде до Гинес документацията да се спуска по Ниагарския водопад.

Въпреки номинирането му като герой на Канада, Кристоф не се чувствам като такъв.

“Когато си герой, нямаш време, за да се чувстват като такъв> Ти си толкова зает, че не ти остава време  за това”, каза кандидатът.

“Чувствам се като герой при други обстоятелства – когато са помогнали на българите, когато аз ги събрах, когато са се променили живота си.”

Една от мисиите си в Канада е да помогне на българската общност там. Той е финансирала образованието на български студент.

“България е моята родна страна”, каза Кристоф.

“България е страната, която ме накара да бъда човекът, аз съм станал. Колкото по-дълго живея в Канада, горд съм да бъде на български език.”

В момента той се е върнал в родината си, за да спомогне за увеличаване на националния дух на сънародниците си.

“Българите имат нужда от събуждане. Виждам, загуба на българската идентичност.”

Една от причините за посещението му беше аварията в Indigo дискотека в София в края на декември.

“Това, което се случи там е невероятно. Дойдох тук, за да открие някои благотворителни събития и да помогне с каквото мога.”

Той планира някои въздушни демонстрации тук и се присъедини към българската делегация, водена от министъра на външните работи Соломон Паси, която посети Русия от 30 януари до 1 февруари. Той каза, че ще се опитат да установят контакти, които биха подпомогнали да събере финанси и да помогне на българските деца.

Розалия Христова