Атанас Скатов

В Памет на Д-р Атанас Скатов

В чест на рождения днен на Д-р Атанас Скатов и друг скъп до мен човек, отиваме да подкрепим положително настроените планинари. Както споменах и преди, ще подкрепим Новото поколение, които искат да станат доброволци спасители. Споделям радостта си, че в зимни условия ще тествам специализираната екипировка на MAZE X3M, която подкрепи Наско.

 
Пръв, който откликна на този призив бе Misho Antonov, най-екстремния кмет, който ме покани да се запозная с района на с. Богданлия, където може да се изгради център на Spiderman.Academy и дестинация за екстремни спортове. Там ще представя и платформата, в която подкрепяме децата и всички от Новото поколение, които споделят нашите исстински и некомерсиални еко идеи, както и развиването на доброволческото спасяване.
 
Затова днес ще караме на Extreme/Екстрийм АТВ с цел – специализирано обучение за планинско спасяване в пресечен и крайно опасен терен.
 
Ще има и елементи на осигуряване и работа с лебедка.. Това е част от опознателната и Мотивационна програма за работа и транспорт на парамедици в леко и крайно рискова среда, и работа с алпийски методи.
 
В 10:00 ще ни вземе кола пред бившия х. Плиска.
 
В 11:11 часа започва приключенското преживявания на спускане и изкачване по каменни и заледени под ъгъл терени, екстремно каране в снега от в леда/реката около близката планина до летище Лесново.
 
После имаме обяд с раци на скара и те връщаме в София. Ще е яко преживяване и тест за овладяване на емоциите и страха под стрес. В случай, че оцелеете и храносмилателната ви “система” е действаща, ще има Био Пир с прясно набрани гъби и труфели от района.. Който има търпение, може и да се улови местна риба.

 

Най-прогресивният български алпинист за всички времена

Сбогом Наско. Нека ангелите и светците те посрещнат на прага на новия живот. Нека видиш лично Спасителя и бъдеш с Господ завинаги!

Тук ще споделя кореспонденцията си с познат, който ни запозна с Атанас Скатов:

Амин Ванка Амин Готин човек беше

Това, което каза шерпата от организацията, която би трябвало да си опази клиента си, за да си измие ръцете и да му прехвърли вината си – бе жестоко.

Няма как да разберем какво е станало между него е шерпа Много неясноти има там

Именно и всичко много рязко бе произнесено с неговата присъда. Говорихме си с Наско и след това и дори направихме среща с човека до него, и още тогава му казах, три основни неща, които видях, че го промениха след тази среща, като проследявах развитието му на цялата му комуникационна стратегия и послания. Очевидно е, че и околната среда влияе много и … Затова му казах, каквото и да правиш, с тези три неща ще постигнеш от тук нататък едно поне – ти ще си Най-прогресивният български алпинист за всички времена. Така и стана. 

Никой не може да го сравнява с някого или да се сравнява с него. Дори в най-добрия случай, това е все едно да сравняваш “портокал с ябълки“. Но понеже, когато се запознах с него за първи път, по предложение на човек, който се свърза с мен, за да се запознаем тримата на една вечеря и приех с удоволствие, защото исках с него и в последните му мигове, дни и седмици дори, да не се случи това, което цялата ни нация бе свидетел преди време с друг човек, с когото постоянно го сравняват. Исках да си поговоря най-приятелски и откровено с човек, който не познавах, но явно съдбата искаше да ни събере. Затова и след като се запознахме и сприятелихме на мига, ето и трите неща, които и в по-следващата ни среща по време на вечеря му споделих три неща, които бяха важно за мен и след, което видях, че и на него му допаднаха и той ги вкара в комуникационната си стратегия.

Вчера постнах снимка на картината “Викът” на Мунк , когато разбрах за Наско Скатов и лицемерието…, което видях в същите скъпи сънародници, които не можаха да понесат прогреса му… Днес познат сравни спортното му постижение с цифри и с друг, но това за мен не е възможност за сравнение… Наско е Първият българин стъпил на 11 осем хилядници, както и е покорил най-високите върхове на всички континенти. Това и успехите му, никой не може да му ги отнеме, колкото и каквото и да пишат! Знам го, защото и аз като Първия човек стъпил на върха на непокорените места на най-високата кула и сграда в света го знам. Ето защо смятам, че е по-добре в България хората да са обединени и инициативата, която от време ми допадна и стартирах работа по нея е #unitedforbulgaria

Един добър алпинист, както бе и най-добрия Ули Щек, може и да падне от високо, но един добър и дори не добър алпинист не може да се загуби. А Наско не се загуби и никой не повлече след него. И той направи точно това, което бе едно от основните три неща, които му споменах в плана ни да правим съвместно следващото му изкачване за трети път на вр. Еверест. Там, в проекта EVEREST, където основен акцент щяха да бъдат новите технологии, най-модерните хибридни навигационни системи за проследяване и най-модерната екипировка за Търсене и спасяване.

Има нещо странно и за мен нечовешко, което направиха някои, когато в национален ефир, започваха да подмятат думата “грешка” и други, без да са били на мястото. Това не е начин, по който така да говориш в момент на траур и почитане на скоро починал човек. Един “видим” български алпинист, който както коментира сега в национални ефири, така е и коментирал в Докладни дописки за ДС (Държавна сигурност), дори си позволи да коментира какво е трябвало да направи Наско… Пълни глупости! Наско е направил каквото може, в екстремалните условия, в които е бил на място, където скоро бе загинал човек, а сега се търсят трима от групата. Наско е действал като по време на война: ти правиш това, което можеш в момента, а не това, което би трябвало. Той и бе във война, обявена му от други, които не понасяха факта, че ги изпреварва и не играе по техните правила. 

Но има и нещо, което бих желал да разбера, и надявам се да питам приятелката на Наско, като се върне и е подходящо: направиха ли нещо специално непалците, които първи изкачиха този връх през зимата, за да споделят опита си в подробности и препоръки, дали са го направили, дали за правили Hot and Cold Debriefing, както правят пилотите и спец частите след мисия? Ето, не напразно в моето FB Story, споделих кадър от дебрифинга, който направихме с екипа на ВВС преди първия по рода си скок над Стадион Васил Левски

…”старите кучета” алпинисти и пещерняци се скъсаха да запълват дупките по телевизиите и да използват трагедията на К2, за да отпушат напрежението, което ги тресеше, докато гледаха как на живо можеха да проследяват прогреса на човека, който ги задмина. Можеха поне да спестят лъжи и недоказани съмнения, които нямаше как да разберат, а и тематиката на събитията от последната екседиция са много далеч то тях, хората, които в 21 век мислят, разсъждават и гледат на света, както са го правили миналия век… Някои от тях, (които са били внедрявани в експедиции, за да докладват за…, включително агент на ДС, така както са писали Докладни записки, и може би са обписвали по същия начин “оценки” за колегите си алпинисти, сега много професионално и с подходящия патос (тук се вижда много годишния опит) вмъкват съмнения, подценяват заслугите на друг и триумфират над… Поздравления на в. 24 часа, които направиха единствени може би, точен анализ и лично провериха нещата.

Тук ще “нишовам” термина за “старите кучета”, както сами се определяха онези алпинисти и пещерняци от миналия век. В казармата термина “Старите кучета” бе за срочно служещите войници, които на втората година от задължителната по времето на комунизма военна служба, при застъпването на новобранците си им го изкарваха на тях и ги “юркаха”. Това бе част от цикъл, който винаги се е подържал в Българската армия по време на комунизма, или поне откакто ги познавам онези времена. Аз обаче явно съм изключение, че въпреки, че съм служил допълнително, защото бях доста необуздан и неконтролируем, дори и по онези мрачни времена, защото никога не съм юркал новобранците. Никога!

Но сега, като гледам по телевизията, слушам по радиото и чета в социалните мрежи и препратки на ФБ лични профили на ‘старите кучета”, от онази Старата генерация, които са ходили по експедиции на държавни разноски и като на курорт, за собственото си удоволствия, виждам, как наказват тези от по-младата генерация, особено Атанас Скатов, който направи неща, които онези не могат и не са направили, а сега, на негов гръб, без дори елементарно уважение, каквото би трябвало да се очаква от планинари, алпинисти и спортисти, си избиват злобата и озлоблението под формата на завоалирани социални и обществени загриженост за “онзи, техния” алпинизъм, който те вече не могат да практикуват. Тези хора дори се възмущават от комерсиализацията в алпинизма. А, нима те не я комерсиализираха първо тук, в България и по света? Шерпите само ги копираха, догониха, и задминаха. Това не се хареса дори на “старите кучета” от Западния свят…

 

В Смъртния акт е описано два пъти много точно и ясно е че причината е заради скъсано осигурително въже!  

Това е за Смъртния акт. Аз имах подобна кауза за Протокол със свидетелски показания, за които и аз, за да разбера истината, поех целия риск, като направих очна справка с един от свидетелите, и показанията му бяха опровергани. А това, че сложих Точка по въпроса, е защото това е документ от държавата, в която е станало действието и документ, който се праща, както на организаторите, така и на основата, на който ще се уповават и застрахователите и така нататък. Което е различно от това, което представих в началото на поста – …”старите кучета” алпинисти и пещерняци тук да говорят за своите си становища за чути и прочетени… Отделно по темата, от човешка гледна точка, точно тези неща, особено тези, които дори не съм коментирал са разговорите ни с Наско по темата и как можеше този риск да се минимизира и ….

От разказ на последния човек видял Атанас Скатов, който се описа в Дарик радио като най-добрият гръцки алпинист Антониос Сикарис, се описва само един пасаж от историята, но не и ключовия момента на полета към безната: ” Гледах как слиза без пикели. Знаех, че е много техничен и се чувства добре, за да тръгне надолу без пикел. През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно.

Изведнъж, няма как да забравя този момент, не виждах Атанас. Шерпът се върна при мен и ме погледна. Каза ми: „Антонио, Антонио, Атанас падна, Атанас приключи. Загубихме го – падна”. Това е историята. Убеден съм”, разказа още той. 

Всичко зависи в какво състояние е намерен човека, с останалото от екипировката по него (например дали е имало част от въже по самохват и др.) както и показания на свидетели, тъй като в материала (а и аз ще питам за информацията), там е имало свидетел, а и от преди се бях свързал с един от снимачните екипи, защото с Наско доста обширно обсъдихме на лични срещи техническата страна на идеята ми за проект в Хималаите и как той може да е много по-напред и прогресивен от останалите… Още повече, че от личен опит, при катастрофа, когато ме блъснаха, когато карах мотора си с над 120км/ч по магистралата QueensWay в Торонто, като станах, по чудо оцелял и без драскотина, само като погледнах чертите от гумите ми на мотора по асфалта и обстановката, само с един поглед се виждаше цялата картина на случилото се. Щом има Медицински доклад, подписан от Медицинско лице, което си слага подписа и копието се изпраща до организаторите на експедицията и други, то е ясно, че не само Доктора, и лицето издало Смъртния акт, който се вижда в материала на в. “24 часа”, това е минало през Due Dilligence Process, който още сигурно от времето на Хипократ се е развил. Затова бих предложил на алпинистите и планинарите от Новото поколение, да приемат предизвикателството #UnitedForBulgaria и да са по-човечни към колегите си и хората, които обичат толкова много планините и върховете, че са готови да дат живота си за тях.

Причината да споделя с вас тази дискусия, която се развива в поста, е защото трябва да не се допуска толерантност към пошлостта, демонстративната злоба и нападки към личността на който и да е, особено ако не ви е направил нищо лошо, не го познавате и не сте вървели по неговите стъпки. Определенията за алпинист, доктор, веган, аматьори, планинар и спасител не се определят от хора, макар, че има в Библията и Божието слово много добри примери и точни определения в различни аспекти. Знам, че в българските планински среди, част от които бях запознат в тийнейджърските си години, много се определяха като богове, и директно или недиректно, решаваха кой живее и кой умира. И понеже много в тези сред, както преди, така и сега са “експерти по всичко и за всички”, дават диагнози на всички, които мислят по-различно и в повечето случаи – по-прогресивно, в медицината си има диагноза – “Комплекса Бог”.

и друг скъп до мен човек, отиваме да подкрепим положително настроените планинари. Както споменах и преди, ще подкрепим Новото поколение, които искат да станат доброволци спасители. Споделям радостта си, че в зимни условия ще тествам специализираната екипировка на MAZE X3M, която подкрепи Наско.

Пръв, който откликна на този призив бе Misho Antonov, най-екстремния кмет, който ме покани да се запозная с района на с. Богданлия, където може да се изгради център на Spiderman.Academy и дестинация за екстремни спортове. Там ще представя и платформата, в която подкрепяме децата и всички от Новото поколение, които споделят нашите исстински и некомерсиални еко идеи, както и развиването на доброволческото спасяване.

Затова днес ще караме на Extreme/Екстрийм АТВ с цел – специализирано обучение за планинско спасяване в пресечен и крайно опасен терен.

Ще има и елементи на осигуряване и работа с лебедка.. Това е част от опознателната и Мотивационна програма за работа и транспорт на парамедици в леко и крайно рискова среда, и работа с алпийски методи.

В 10:00 ще ни вземе кола пред бившия х. Плиска.

В 11:11 часа започва приключенското преживявания на спускане и изкачване по каменни и заледени под ъгъл терени, екстремно каране в снега от в леда/реката около близката планина до летище Лесново.

После имаме обяд с раци на скара и те връщаме в София. Ще е яко преживяване и тест за овладяване на емоциите и страха под стрес. В случай, че оцелеете и храносмилателната ви “система” е действаща, ще има Био Пир с прясно набрани гъби и труфели от района.. Който има търпение, може и да се улови местна риба.
Най-прогресивният български алпинист за всички времена

Сбогом Наско. Нека ангелите и светците те посрещнат на прага на новия живот. Нека видиш лично Спасителя и бъдеш с Господ завинаги!

Тук ще споделя кореспонденцията си с познат, който ни запозна с Атанас Скатов:

Амин Ванка Амин Готин човек беше

Това, което каза шерпата от организацията, която би трябвало да си опази клиента си, за да си измие ръцете и да му прехвърли вината си – бе жестоко.

Няма как да разберем какво е станало между него е шерпа Много неясноти има там

Именно и всичко много рязко бе произнесено с неговата присъда. Говорихме си с Наско и след това и дори направихме среща с човека до него, и още тогава му казах, три основни неща, които видях, че го промениха след тази среща, като проследявах развитието му на цялата му комуникационна стратегия и послания. Очевидно е, че и околната среда влияе много и … Затова му казах, каквото и да правиш, с тези три неща ще постигнеш от тук нататък едно поне – ти ще си Най-прогресивният български алпинист за всички времена. Така и стана. 

Никой не може да го сравнява с някого или да се сравнява с него. Дори в най-добрия случай, това е все едно да сравняваш “портокал с ябълки“. Но понеже, когато се запознах с него за първи път, по предложение на човек, който се свърза с мен, за да се запознаем тримата на една вечеря и приех с удоволствие, защото исках с него и в последните му мигове, дни и седмици дори, да не се случи това, което цялата ни нация бе свидетел преди време с друг човек, с когото постоянно го сравняват. Исках да си поговоря най-приятелски и откровено с човек, който не познавах, но явно съдбата искаше да ни събере. Затова и след като се запознахме и сприятелихме на мига, ето и трите неща, които и в по-следващата ни среща по време на вечеря му споделих три неща, които бяха важно за мен и след, което видях, че и на него му допаднаха и той ги вкара в комуникационната си стратегия.

Вчера постнах снимка на картината “Викът” на Мунк , когато разбрах за Наско Скатов и лицемерието…, което видях в същите скъпи сънародници, които не можаха да понесат прогреса му… Днес познат сравни спортното му постижение с цифри и с друг, но това за мен не е възможност за сравнение… Наско е Първият българин стъпил на 11 осем хилядници, както и е покорил най-високите върхове на всички континенти. Това и успехите му, никой не може да му ги отнеме, колкото и каквото и да пишат! Знам го, защото и аз като Първия човек стъпил на върха на непокорените места на най-високата кула и сграда в света го знам. Ето защо смятам, че е по-добре в България хората да са обединени и инициативата, която от време ми допадна и стартирах работа по нея е #unitedforbulgaria

Един добър алпинист, както бе и най-добрия Ули Щек, може и да падне от високо, но един добър и дори не добър алпинист не може да се загуби. А Наско не се загуби и никой не повлече след него. И той направи точно това, което бе едно от основните три неща, които му споменах в плана ни да правим съвместно следващото му изкачване за трети път на вр. Еверест. Там, в проекта EVEREST, където основен акцент щяха да бъдат новите технологии, най-модерните хибридни навигационни системи за проследяване и най-модерната екипировка за Търсене и спасяване.

Има нещо странно и за мен нечовешко, което направиха някои, когато в национален ефир, започваха да подмятат думата “грешка” и други, без да са били на мястото. Това не е начин, по който така да говориш в момент на траур и почитане на скоро починал човек. Един “видим” български алпинист, който както коментира сега в национални ефири, така е и коментирал в Докладни дописки за ДС (Държавна сигурност), дори си позволи да коментира какво е трябвало да направи Наско… Пълни глупости! Наско е направил каквото може, в екстремалните условия, в които е бил на място, където скоро бе загинал човек, а сега се търсят трима от групата. Наско е действал като по време на война: ти правиш това, което можеш в момента, а не това, което би трябвало. Той и бе във война, обявена му от други, които не понасяха факта, че ги изпреварва и не играе по техните правила. 

Но има и нещо, което бих желал да разбера, и надявам се да питам приятелката на Наско, като се върне и е подходящо: направиха ли нещо специално непалците, които първи изкачиха този връх през зимата, за да споделят опита си в подробности и препоръки, дали са го направили, дали за правили Hot and Cold Debriefing, както правят пилотите и спец частите след мисия? Ето, не напразно в моето FB Story, споделих кадър от дебрифинга, който направихме с екипа на ВВС преди първия по рода си скок над Стадион Васил Левски

…”старите кучета” алпинисти и пещерняци се скъсаха да запълват дупките по телевизиите и да използват трагедията на К2, за да отпушат напрежението, което ги тресеше, докато гледаха как на живо можеха да проследяват прогреса на човека, който ги задмина. Можеха поне да спестят лъжи и недоказани съмнения, които нямаше как да разберат, а и тематиката на събитията от последната екседиция са много далеч то тях, хората, които в 21 век мислят, разсъждават и гледат на света, както са го правили миналия век… Някои от тях, (които са били внедрявани в експедиции, за да докладват за…, включително агент на ДС, така както са писали Докладни записки, и може би са обписвали по същия начин “оценки” за колегите си алпинисти, сега много професионално и с подходящия патос (тук се вижда много годишния опит) вмъкват съмнения, подценяват заслугите на друг и триумфират над… Поздравления на в. 24 часа, които направиха единствени може би, точен анализ и лично провериха нещата.

Тук ще “нишовам” термина за “старите кучета”, както сами се определяха онези алпинисти и пещерняци от миналия век. В казармата термина “Старите кучета” бе за срочно служещите войници, които на втората година от задължителната по времето на комунизма военна служба, при застъпването на новобранците си им го изкарваха на тях и ги “юркаха”. Това бе част от цикъл, който винаги се е подържал в Българската армия по време на комунизма, или поне откакто ги познавам онези времена. Аз обаче явно съм изключение, че въпреки, че съм служил допълнително, защото бях доста необуздан и неконтролируем, дори и по онези мрачни времена, защото никога не съм юркал новобранците. Никога!

Но сега, като гледам по телевизията, слушам по радиото и чета в социалните мрежи и препратки на ФБ лични профили на ‘старите кучета”, от онази Старата генерация, които са ходили по експедиции на държавни разноски и като на курорт, за собственото си удоволствия, виждам, как наказват тези от по-младата генерация, особено Атанас Скатов, който направи неща, които онези не могат и не са направили, а сега, на негов гръб, без дори елементарно уважение, каквото би трябвало да се очаква от планинари, алпинисти и спортисти, си избиват злобата и озлоблението под формата на завоалирани социални и обществени загриженост за “онзи, техния” алпинизъм, който те вече не могат да практикуват. Тези хора дори се възмущават от комерсиализацията в алпинизма. А, нима те не я комерсиализираха първо тук, в България и по света? Шерпите само ги копираха, догониха, и задминаха. Това не се хареса дори на “старите кучета” от Западния свят…

В Смъртния акт е описано два пъти много точно и ясно е че причината е заради скъсано осигурително въже!  

Това е за Смъртния акт. Аз имах подобна кауза за Протокол със свидетелски показания, за които и аз, за да разбера истината, поех целия риск, като направих очна справка с един от свидетелите, и показанията му бяха опровергани. А това, че сложих Точка по въпроса, е защото това е документ от държавата, в която е станало действието и документ, който се праща, както на организаторите, така и на основата, на който ще се уповават и застрахователите и така нататък. Което е различно от това, което представих в началото на поста – …”старите кучета” алпинисти и пещерняци тук да говорят за своите си становища за чути и прочетени… Отделно по темата, от човешка гледна точка, точно тези неща, особено тези, които дори не съм коментирал са разговорите ни с Наско по темата и как можеше този риск да се минимизира и ….

От разказ на последния човек видял Атанас Скатов, който се описа в Дарик радио като най-добрият гръцки алпинист Антониос Сикарис, се описва само един пасаж от историята, но не и ключовия момента на полета към безната: ” Гледах как слиза без пикели. Знаех, че е много техничен и се чувства добре, за да тръгне надолу без пикел. През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно.

Изведнъж, няма как да забравя този момент, не виждах Атанас. Шерпът се върна при мен и ме погледна. Каза ми: „Антонио, Антонио, Атанас падна, Атанас приключи. Загубихме го – падна”. Това е историята. Убеден съм”, разказа още той. 

Всичко зависи в какво състояние е намерен човека, с останалото от екипировката по него (например дали е имало част от въже по самохват и др.) както и показания на свидетели, тъй като в материала (а и аз ще питам за информацията), там е имало свидетел, а и от преди се бях свързал с един от снимачните екипи, защото с Наско доста обширно обсъдихме на лични срещи техническата страна на идеята ми за проект в Хималаите и как той може да е много по-напред и прогресивен от останалите… Още повече, че от личен опит, при катастрофа, когато ме блъснаха, когато карах мотора си с над 120км/ч по магистралата QueensWay в Торонто, като станах, по чудо оцелял и без драскотина, само като погледнах чертите от гумите ми на мотора по асфалта и обстановката, само с един поглед се виждаше цялата картина на случилото се. Щом има Медицински доклад, подписан от Медицинско лице, което си слага подписа и копието се изпраща до организаторите на експедицията и други, то е ясно, че не само Доктора, и лицето издало Смъртния акт, който се вижда в материала на в. “24 часа”, това е минало през Due Dilligence Process, който още сигурно от времето на Хипократ се е развил. Затова бих предложил на алпинистите и планинарите от Новото поколение, да приемат предизвикателството #UnitedForBulgaria и да са по-човечни към колегите си и хората, които обичат толкова много планините и върховете, че са готови да дат живота си за тях.

Причината да споделя с вас тази дискусия, която се развива в поста, е защото трябва да не се допуска толерантност към пошлостта, демонстративната злоба и нападки към личността на който и да е, особено ако не ви е направил нищо лошо, не го познавате и не сте вървели по неговите стъпки. Определенията за алпинист, доктор, веган, аматьори, планинар и спасител не се определят от хора, макар, че има в Библията и Божието слово много добри примери и точни определения в различни аспекти. Знам, че в българските планински среди, част от които бях запознат в тийнейджърските си години, много се определяха като богове, и директно или недиректно, решаваха кой живее и кой умира. И понеже много в тези сред, както преди, така и сега са “експерти по всичко и за всички”, дават диагнози на всички, които мислят по-различно и в повечето случаи – по-прогресивно, в медицината си има диагноза – “Комплекса Бог”.