Човекът Паяк замени хеликоптер с въздушен балон

Flying with balloon above Bansko

Човекът Паяк замени хеликоптер с въздушен балон

Мъжки времена: Рекордьорът от Гинес не успя да направи най-българското си шоу

Мария Димитрова

Първата европейска година започна с огромно разочарование за един от най-известните ни сънародници – Иван Кристоф, известен като Човекът Паяк. Мъжът, който се прочу като героят на Торонто и влезе в книгата с рекорди на Гинес като покорител на най-високите сгради в света и изпълнител на екстремни спасителни операции, непосилни за друг, не получи шанса да направи уникален полет от хеликоптер с развят български флаг над площад Батемберг в центъра на София.

Най-странното е, че не липсата на подготовка, а бюрократични недоразумения (може пък и да не са недоразумения) лишиха от уникалното шоу не само тълпата, събрана на площада в новогодишната нощ , но и света, който гледаше в този момент присъединяването на страната ни към Европа през обективите на камерите.

Историята е кратка и някак си с познат сценарий. Предложението на Иван да направи уникалния си полет било одобрено от общината и дори стигнало до отговорните лица в Министерски съвет, но оттам следите странно се изгубили. „Прехвърляха ме от един на друг, казваха ми, че е чудесна идея, но да се обадя по-късно. След това просто не вдигаха, докато не стана ясно, че са минали сроковете”, възмущава се Човекът Паяк. В крайна сметка неведомите пътищата на мисълта на държавните сценаристи изхвърлят достойният българин от програмата и го пращат да си прави каквото си иска с общината. Новогодишното шоу пък остава в ръцете на избрани предварително чужденци и злите езици подсказват, че сумата, платена за не дотам впечатляващото представление струвала близо милион евро. Ако е така, човек сериозно би се запитал защо офертата на световно известния изпълнител на екстремни номера е била пренебрегната толкова лежерно, при положение, че ставало дума за три пъти по-малко пари?

Така или иначе чест прави на общинарите в София, които яко са се напънали да помогнат нещо да се случи. И на 31 декември след обяд огромен български флаг се спусна от балон на височина около 100 метра в ръцете на Паяка. Той се приземи с него в центъра на Южния парк за радост най-вече на децата.

–          Много си ядосан, не си ли свекнал, че не винаги хубавите идеи се осъществяват?

–          Просто ми писна всяка нация да ни задминава. Исках веднъж да бъдем уникални и световните медии да го видят. Кога, ако не в този момент, когато световните медии ни гледат. Затова и се върнах от Канада. Затова се отказах от рекорди в чужбина през последните месеци. Исках да помогна ние българите да направим нещо уникално тук, у нас, в България. И в това изпълнение, което не е правено досега по света, да се развее българския флаг.

–          Защо държиш толкова на символите като знамето например?

–          Аз разбрах от собствен опит как хората по света започват да ценят, когато си уникален. А българският флаг заслужава достойно място. Той е единствения, който никога не е бил пленяван в битка. Това не е ли повод за гордост и пред Европа и пред света. Затова исках да го развея. И разбира се да подкрепя кампанията в подкрепа на медицинските ни сестри в Либия. Това, което ме възмущава, че кокато направя такова предложение на кмета на Торонто, в чужда страна, с чужд език и религия какво ли още не – там веднага разбират. А тук, в собствената ми държава ме правят на луд, прехвърлят ме като топка насам натам. При това без да искам какъвто и да е хонорар. На вас на какво ви прилича?

–          Все пак шоуто със слизането от балона с развято знаме беше впечатляващо…

–          Знаеш ли кое ме шокира? Дойдоха представители на огромни чужди фирми като Nikе, италианската Sector и да не изреждам още. Те ме подкрепиха с много ентусиазъм. Представителите на софийската община направиха страшно много, за да се осъществи идеята, хората бяха ентусиазирани, но за официалната държавна администрация все едно нищо не се случва. Дали защото в това нямаше заложена никаква комерсиална цел? Чудя се.

–          Какво ще правиш оттук нататък? Връщаш се в Канада или?

–          Смятам все пак да продължа да се боря тук в България и за самочувствието на българите, независимо, че ме е срам от такава държавна администрация като тази на Сергей Станишев. Планирам серия събития и то по целия свят. Подробностите ще запазя засега в тайна. Това, което мога да кажа е, че навсякъде ще се вее българския флаг, така че светът да го научи. Всичко ще бъде под мотото „Постигни нови висоти и бъди горд, че си българин!”

–          Ще те следим и снимаме отблизо. Желаем ти успех!