ТЪРСИ СПАСИТЕЛЯ НА БЪДЕЩЕТО В ДУБАЙ

Човека паяк обучава журналисти как да оцеляват във война

Иван Кристоф подема акцията след убийството на репортера от “Ню Йорк таймс” Брент Рено в Киев
Човека-паяк обучава журналисти как да оцеляват във война

Човека паяк обучава журналисти как да оцеляват във война

Борислав Радославов, в. БЪЛГАРИЯ ДНЕС 

Как журналистите да отразяват екстремни ситуации в труднодостъпни райони по време на бедствия, аварии и войни? И как да оцеляват под угрозата от бомби и внезапни нападания, вклю чително отвличания? Акцията подема българинът Иван Кристоф, известен като Човека паяк, след убийството на американския журналист от “Ню Йорк таймс” Брент Рено в Киев.

Rope Access ThinkPadСветовният рекордьор по най-дълго спускане и изкачване обратно с въже, висящ от хеликоптер, цели да въведе журналистите в предизвикателствата на тренирането, в отразяването на високорискови акции по земя, въздух и вода и да ги направи част от международна мрежа от доброволци и професионалисти.

По време на обученията Кристоф ще демонстрира пред репортери, оператори и фотографи какви стратегически позиции да заемат, така че хем да имат най-добра перспектива за отразяване, хем тя да е най-безопасна за тях. Обезопасено висене от въже от хеликоптер, алпийски методи за справяне с препятствия, умели прикрития, способност за предугаждане на опасности и специални техники за оцеляване са сред способите, които Човека паяк ще покаже на теория и практика пред представителите на четвъртата власт.

“Вградени екстремни журналисти” е нова концепция, разработена от мен за журналисти, прикрепени към екстремни и спасителни екипи, участващи във въздушни и вертикални операции. Терминът “вградена журналистика” първо се използва в медийно отразяване на нахлуването през 2003 г. в Ирак. 10 години по-рано се спуснах по вертикала на сградата на БТА с радиопредавател, а по-късно висях на въжета по външната стена на Тренировъчната кула в Академията на МВР, както и от балони с репортери”, споделя част от опита си пред “България Днес” Кристоф, докато стяга куфарите броени часове преди да отлети за световното изложение “Дубай Експо 2020”.

Там освен с развиване на новата си концепция Човека паяк ще запретне ръкави и в търсене на своя наследник – новия Спайдърмен от новото поколение, който да се превърне в Спасителя на бъдещето. Той ще е специално трениран за работа с алпийски способи. Изискванията за кандидатите не са никак леки. Освен че не трябва да са пушачи и пиячи, да водят здравословен живот и да не се страхуват от височини, летене, затворени пространства и паяци, претендентите за нов Спайдърмен – Спасител на бъдещето трябва да владеят добре или танца брейк, или паркура.

“Ако не можеш да направиш движението на хеликоптер на земята, как мислиш, че ще се справиш във въздуха?”, мотивира сеИван.

И още. Кристоф подготвя презентация и на тема вода. В нея той ще се фокусира в новаторски тренировки на спасителни екипи.

“На най-голямото световно и емблематично изложение ще представя топ специалистите по водно спасяване от Военновъздушните сили на България и подготовката им за търсене и спасяване по вода на Черноморието, което е бреговата граница на Европейския съюз. Затова за Новия Спайдърмен смятам да посетя форуми за младежта и ще гледам да създам нови възможности за подпомагане на специализирано обучение за спасителите у нас”, добави пред вестника Човека паяк.

Снимки:
Подп. Антон Христозов на борда на военен “Кугър” – спасяване и отразяване

Иван Кристоф в нормалния си работен офис във въздуха

Брент Рено загина, докато отразяваше войната в Украйна

Оригинална идея, споделена от Иван Кристоф: “На 5 големи дигитални екрана с кадри от полети с хеликоптери, самолети, парапланер, делтапланер и топловъздушни балони над вода, мога да представя най-голямата дигитална Конференция за Водата на България на Експо 2020 Дубай.”