Moto | On the vertical with Off Road Motorcycle

Човека паяка се спуска от хеликоптер

Иван Кристоф купи ямахи от шампион на Канада

Стефан Чолаков

SpidermanКметът на Торонто Мел Ластман прави разходка по улиците на града в компанията на Човека паяк. Българинът се надява да му разрешат спускане с мотоциклет от хеликптер.

Иван Кристоф не крие, че му е скучно спокойното ежедневие , а и адреналинът явно се покачва в граници, които са немислими за обикновените хора. Това е една от причините да го плени магията на мощните пистови мотоциклети, които развиват зверски скорости.
Последното щуро хрумване на Човека паяк е да направи спускане от хеликоптер с мотоциклет. За целта е взел едно „Сузуки“ – DR 650, което ще използва за опита.

В момента Кристоф чака разрешение от Министерството на транспорта и отбраната на Канада. При положителен отговор той се надява да направи първата каскада още в края на този месец.

След това не изключва възможността да покаже нещо подобно и в България.

Наскоро Иван и неговия приятел Георги Андонов, който също живее в Канада, купиха два състезателни мотоциклета от Паскал Пикот.
Машините „Ямаха“ са от моделa R1, а с единия от тях популярният в Канада пилот взе титлата в клас „Хиндъл 600“ от спортбайк шампионата.

„Вече ги тестваме на една специална писта и мога да кажа, че изживяването е неповторимо. Направихме им някои промени, за да бъдат пригодни и за управление в градски условия“, обясни Иван Кристоф.

Общата цена на двата мотора е над $110 000. Единственият проблем е свързан с поддръжката им, но известният българин се надява ямахите да не се чупят много.

Човека паяк има идеята да докара мотоциклетите у нас и след като бъдат разглобени, да им се направят приблизителни копия.
С тях може да бъде оборудван евентуалният екип, който Иван възнамерява да сформира в Шумен.

При последното си посещение у нас той представи идеята си за подготовка на отряд от петима души, които да разполагат с хеликоптер, джип и мотоциклети.

Според Кристоф има вероятност сериозни застрахователни компании от Канада да се включат във финансирането на неговия проект за спасителни отряди в България.

„Можем да сформираме такива екипи в цялата страна, а центъра да бъде в София. От работата си в Канада се убедих, че мотоциклетите помагат изключително много, когато трябва да се стигне до определено място“, разказва Иван.
Той се запалил по бързите машини преди 10 години и постепенно е пригодил хобито си към работата. Из Торонто екстремният спасител се придвижва основно със своето 1100-кубиково „Сузуки“.

Освен това използва и „Ямаха Р1“, а сега има на разположение и състезателните варианти на този модел.
„Мечтата ми беше да вдигна 250 км/ч с мотоциклет. В Канада това е много трудно, защото полицията постоянно следи пътищата. Има обаче едно място, където могат да се развиват безнаказано по-големи скорости и аз се възползвах.

Усещането беше невероятно, адреналинът определено се вдига за отрицателно време“, споделя Кристоф, като не пропуска да спомене, че излишните рискове и несъобразената скорост много често водят до инциденти.

Той самият е преживял катастрофа с мотоциклета си, а на няколко пъти му се е налагало да помага при подобни инциденти.
След 10 годишен опит на две колела и редица впечатляващи спасителни акции Иван се ползва с доверието на Мел Ластман. Преди време Кмета на Торонто се повози с Иван на неговото „Сузуки“, без дори да си сложи каска.

Самият Кристоф от известно време е член на едно от големите братства на Канада и не пропуска периодичните събирания.
Той е впечатлен отношението между моторджиите и признава, че първоначално сам се е учудил от коректността.

„Преди години в България бях част от група по алпинизъм. При едно тренировъчно изкачване ми откраднаха част от екипировката. Някои хора мислят, че моторджиите са престъпници и много грешат. На съборите всички си оставят безпризорно машините и вещите и нищо не им изчезва“, допълни Човека паяк, който освен височините обича много и високите скорости.