Иван Кристоф плакал, гледайки света отгоре

Иван Кристоф плакал, гледайки света отгоре

След 15 години в Канада сега смелчагата, когото наричат Човека-паяк, живее в България и търси нови предизвикателства. А може би и момиче, което да е луда глава като него.

“Kristoff” е търговската ми марка, най-стойностното ми нещо, гаранцията за успех пред моите клиенти, пред застрахователи и банкери“, обяснява Иван с българската фамилия Христов, която отдавна е променил по западните маниери.В Канада, където живее от 15 години и има фирма за извършване на въздушно-височинни въжени операции по фасадите на най-големите сгради и спасителни акции по въздух, подписът му дава гаранция пред застрахователите за щети от 2 милиона канадски долара. Банките пък гарантират пред клиентите му изпълнението на задачата 100 процента, т.е. ако той подпише договор за 100 000 долара например и не го изпълни, банката плаща, но такъв случай още не е имало…

“Честната дума на Кристоф е като на самурая”, твърди самия тойт. С много усилия преди няколко години успял да извоюва одобряването и приемането на нови стандарти за безопасност, които залегнали в канадското законодателство. Това не станало без съпротивата на други фирми, които работели по стара технология – спускали от покривите на небостъргачите тежки и скъпи платформи. За разлика от тях, Иван вършел всичко сам, висейки на въже. Разбира се, имал и екип на покрива, както и човек на земята, които осигурявали безопасността му.

За връх в кариерата си българинът смята изкачването по външната стена на най-високата кула в света, намираща се в Торонто – 553 метра. Всъщност това е и най-високата сграда в света. “Още от дете мечтаех да се покатеря там, затова приятелите ми викаха Торонтото, признава Иван. Кулата за мене беше любов от пръв поглед, заради нея заминах за Канада. Когато най-сетне постигнах целта си, свърших работа и погледнах отгоре, имах чувството, че съм на върха на огромна мачта. Небостъргачите бяха някъде долу на стотици метри под мене като кибритени кутийки. В този миг усетих сълзи в очите си. Бях горд, че единственият човек, който някога е стъпвал отвън на кулата, е българин. Заснех с камерата първата човешка стъпка на върха – моята. Имах чувството, че е като първата стъпка на Луната.”

Това историческо събитие Иван извършил с българско пилотско яке на гърба с трибагреника на ръкава – подарък от тогавашния зам. главнокомандващ на ВВС ген. Цветков. И решил всичко, което прави в бъдеще – било то демонстрация с балон, спускане от хеликоптер или рекорд за Гинес – да бъде с българската символика. Защото иска да повдигне самочувствието ни, да покаже на света, че ние, българите, сме много по-стойностни от мнозина други. Разбрал е също, че истинските постижения не са най-шумните, а най-тихите. Така било и с изкачването на кулата – извършил го при пълна дискретност, чак след години информацията се появила в медиите, и то в българските – за да ни накара да се гордеем.

Сега пред Иван стои въпросът: накъде? Не е лесно да решиш, когато вече си стигнал най-високото. Засега плановете му са да прави в България и в Европа това, което е вършил в Канада. В момента организира фирмата си. Докарал е цялото си оборудване, включително аварийно-спасителната си кола – всъдеход 4х4, на чийто номер, естествено, е изписано: KRISTOFF.

Ако има нещо, по което Иван е луд извън работата, това не са момичетата, въпреки че в момента сърцето му е свободно, а бързите коли и моторите. Докарал си е два – състезателен и тип ендуро оф-роуд. Страшно обича скъпи часовници в ограничени бройки и бърза да се изфука с “най-добрата играчка”, както я нарича – леководолазен италиански часовник Sector, който му е подарък от представителя на “Мегатрейд” за България. Върху 48-милиметровия циферблат има три времена от три места по света, аналогично и цифрово време, температура, дълбочина под водата и брой на гмурканията. Има и опция за нощно виждане. Впрочем не една фирма се е сетила да участва чрез екипировка в демонстрациите на Човека-паяк, които винаги привличат журналистическия интерес и много камери. Но най-голяма подкрепа напоследък той среща в лицето на Столичната община – благодарение на нея през януари осъществи спускане по въже от балон в Южния парк – акция в подкрепа на нашите медицински сестри в Либия. И, разбира се, отново развя българския флаг.

Славяна МАНОЛОВА

Hot Air Ballooning with Yordanka Fandukova

Кметицата на София Йорданка Фандъкова поздравява смелчагата Иван Кристоф след поредното му въздушно изпълнение.

Снимки Пламен ПЕТРОВ и Архив

  1. За секунди Човека-паяк кацна на покрива на редакцията и показа на фотографа най-добрата си играчка – леководолазен часовник.
  2. Българският флаг винаги се вее по време на демонстрациите на Иван Кристоф.
  3. Зам. кметицата на София Йорданка Фандъкова поздравява смелчагата след поредното му въздушно изпълнение.