Българин номиниран за герой на Канада за 2001

Височинно спасяване

Българин номиниран за герой на Канада за 2001

Българин номиниран за герой на Канада за 2001

08:37 09/01/2002

Професор Робърт Уелш: Животът на Кристоф е низ от екстремни ситуации

Българинът Иван Кристоф е номиниран за герой на Канада за 2001 г., заедно с още четирима служители на различни спасителни служби – лекарка, полицай, пожарникар и медицинска сестра, съобщи Уърлд бийт нюз. Номинираните личности са заслужили признанието заради всекидневното им участие в спасителни акции, рискувайки собствения си живот в името на сигурността на другите.

Иван Кристоф е един от най-видните експерти на Северна Америка по въздушни спасителни операции на голяма височина, при които се използват въжета. Той е основател на Eiger HEART /Eiger Highrise Emergency Aerial Response Team/ – организация с идеална цел, чийто водещ принцип е рискът за човешкия живот да бъде сведен до минимум и максимално да се повиши сигурността на обществото. Кристоф е участвал в най-сложните и опасни проекти в Канада, свързани с достъпа по въздух и използването на въжета. Иван не познава провала и неуспехите, поради което е търсен от търговци и правителствени служители, а медиите с интерес следят неговите изяви.

Сигурността е моята професия, споделя Иван Кристоф, който е служил в инженерни войски на Българската армия. Той познава вертикалния свят от 21 години. В Северна Америка е известен като човекът с най-големи познания и опит в поддръжката на извънсградна обезопасителна и осигурителна техника. Става въпрос за специални въжета, подемни механизми, въжени парапети и стълби, както и за приспособления за почистването на фасадите на различни постройки. Знанията и новаторските си идеи Кристоф прилага в различни тренировъчни програми, а екипът му работи с най-модерното оборудване. Иван е единственият човек в Канада, който, докато виси на въжетата, използва лаптопи, дигитални и видеокамери, благодарение на които предоставя информация за акциите си навсякъде по света. Иван Кристоф е успявал там, където други преди него са се проваляли. Той лесно може да бъде открит – винаги е в центъра на екшъна. Човекът-паяк с готовност приема предизвикателствата, защото знае как да се справи с тях. Стремежът му към изпипване на детайлите му е спечелил славата на човек, който винаги “мисли за интереса на своите клиенти”. Новаторските му идеи му помагат да върши работата си по най-ефективен начин, пестейки парите и времето на хората.

Иван Кристоф постоянно приема предизвикателствата на новите ситуации, за които няма откъде да почерпи опит. Той се учи от успехите и грешките на другите, но за новостите разчита единствено на себе си. Експертът анализира собствените си грешки и когато намери решението на проблема, опитът му се превръща в знание. Животът на Кристоф е низ от екстремни ситуации, са думите на професор Робърт Уелш. Опасността и рискът са негово всекидневие и го съпътстват винаги, когато се спуска със ски с висока скорост, когато се катери по скалите, когато ръководи и участва в спасителни акции, когато пилотира безмоторни самолети и дори когато прави снимки, висейки на въжета, спуснати от хеликоптер. Кристоф няма равен на себе си в борбата с трудностите. Той използва невероятните си умения, за да помага на хора, изпаднали в беда, това е характеристиката на Иван, направена от Ивнинг нюз на Си Би Ес. Харесва ми да съм там, защото всеки ден е различен, споделя 33-годишният Иван Кристоф. Всяко ново предизвикателство има своето решение. Не се боя от височините, повече се страхувам да не се подхлъзна, когато съм на земята.

Още статии: Във висините

СРЯДА 9 ЯНУАРИ 2002

Иван Кристоф е номиниран за герой на Канада

“ДНЕВНИК”

Българинът Иван Кристоф, който живее и работи в Канада като специалист по алпийска осигуровка и въздушни спасителни акции, бе номиниран за герой на страната за 2001 г. Според публикация в сп. The Post Magazines той се нарежда сред петте избраници на медиите, които рискуват собствения си живот всеки ден, за да спасят живота на другите.

Българинът се смята за най-авторитетния експерт по въздушен достъп и алпийска осигуровка на небостъргачи в Северна Америка. Иван е известен като основател на екипа за спешни въздушни технически и спасителни операции по многоетажни сгради Eiger Highrise Emergency Aerial Response Team(Еiger HEART). Неговите постижения разкриват нови възможности в обезопасяването на небостъргачите и влияят върху формирането на тенденциите в строителството. Иван и екипът му са участвали успешно в някои от най-опасните и сложни проекти за въздушен и алпийски достъп в Канада. Заради заслугите си безстрашният българин бе избран според официалния регламент да свали топката от купола на стадиона “Скай Доум” на финала на националните игри на аргонавтите на Торонто пред очите на 30 хиляди зрители. Почетното спускане от покрива на най-големия спортно-развлекателен център в света бе спонсорирано от “Панасоник” и предавано на живо по повечето североамерикански тв канали.

“Представете си само – да си изкарвате хляба, като висите на въжета стотици метри над земята!” – възкликват канадците. “Сигурността е моята професия”, твърди 33-годишният българин, който е  отбил военната си служба в инженерни войски. Уникалните си способности е придобил с 20-годишна практика във “вертикалния свят”.

Двуседмичен вестник на Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет

Година VІ, брой 2, 15-31 януари 2002

В края на миналата година нашият сънародник Иван Кристоф бе номиниран за герой на Канада за 2001 г. 

 В Канада законът е бариера срещу трагедии

Иван КРИСТОФ, Канада

По повод на трагедията в дискотека „Индиго“ бих желал да спомена какъв е регламентът в страна като Канада, благодарение на което се избягват последици като тази в София. Когато правех въздушната демонстрация на 22 август 1997 над езерото Онтарио в Торонто, полицията огради водите до брега на града, целта беше, ако стане нещо, да не пострада никой от зрителите. Когато имаше авария на покрива на 34-етажен жилищен блок в центъра на Торонто и трябваше да използвам специална техника, защото по 130-метровата стена имаше ледени висулки, опасни за публиката, собствениците на сградата ми предложиха пари да обезопася съседните олуци, докато работя. Аз от своя страна ги препратих към полицията – тя да се занимава с това, защото там са професионалисти.

Когато трябваше да правя въздушни снимки на ниска височина – 150 метра в центъра на Торонто, си платих на полицията. Така е в Канада.

Пример за избор между лесни облаги и отговорност е балонната демонстрация в Банско м. г. Въпреки изкушението да направя спускане от балона над главите на повече от 50 000 възрастни и деца (по данни от общината на Банско), когато видяхме, че балонът се сцепи около 30 см, вятърът започна да го клати безконтролно, а 20 войничета едва го удържаха, пилотите на балона сами прецениха, че трябва да изпуснат въздуха. Въпреки този непредвиден инцидент хората пак се забавляваха и не съжаляваха. Защото главната цел е всеки да остане жив и здрав.

Понеже в Канада има утвърдена стойност на човешкия живот – заплащат се минимум 1 млн. долара щети при загуба на човек по вина на друго лице, правната система определя отговорността, която трябва

Българин ремонтира небостъргачи от хеликоптер

33-годишният Иван Кристоф основа преуспяваща фирма 2 месеца след като заживя в Канада

Иван Кристоф виси от хеликоптер по време на благотворителен шоу-спектакъл, на който го е поканил да участва кметът на Торонто

Българин създаде нова технология за придвижване по корпусите на небостъргачи и с нея преуспя в Канада. След десетилетие живот в Торонто 33-годишният ни сънародник Иван Кристоф се радва на добър бизнес и малко свободно време. Поръчките валят от всякъде, защото в града мечта за мнозина българи неговата фирма “Айгър” се занимава с опасно занятие, на което скланят малцина. Иван ремонтира покривите, алуминиевата дограма на прозорците и вертикалните стени на небостъргачите. Участва и в спасителни акции всеки път, когато го повикат за лумнал пожар или висящ на някой корниз самоубиец. Когато обектът е труднодостъпен, се спуска със специални въжета от хеликоптер. Технологията, по който работи Иван Кристоф, позволява да се спуска по отвесната стена на сградата не само отгоре надолу, както рабоатят останалите фирми. По нея майсторът може да кърпи мазилка, запълва фуги или боядисва, приплъзвайки се във всички посоки. Според експерти тя е една от сравнително безопасните. Затова канадското министерство на труда е издало единственото разрешително за тази дейност на фирмата на Иван Кристоф.

Иван отлита за Канада през 1990 г. с руските авиолинии. Той е единственият българин, който успя на 11 март да се качи на самолета на “Аерофлот”. Останалите на летището тогава направиха 5-дневна гладна стачка, защото руснаците отказаха да ги качат на самолета за Хавана. Авиолинията отряза нашенците, защото вместо в Куба те слизаха още в Гандер на канадския остров Нюфлаундленд. Руското правителство пък глобяваше “Аерофлот” по $5000 за всеки, хартисал по пътя за страната на Кастро. За да стигне до самолета за Куба, Иван си купува и билет за Москва. Трябваше ми, колкото да вляза в зала полети, а после извадих билета за Хавана.

Хубавото на Канада е, че има възможност да се живее нормално със социалните помощи още с пристигането, казва българинът. На вторият месец обаче той регистрирал фирма и се захванал да мие прозорци на небостъргачи, увиснал на въжета. След 1993 г., когато Иван Кристоф получава канадско гражданство, бизнесът му започва да преуспява с шеметна бързина. Сега кметът на Торонто му е постоянен клиент и непрекъснато му дава заявки. Важното в бизнеса е да покажеш категорично своите умения и същевременно да покажеш деликатно недостатъците на конкуренцията, казва Иван Кристоф. Спазиш ли този баланс, успехът ти е гарантиран, подчертава той. И добавя, че никога не е пускал реклама на своята фирма, но е станал популярен по препоръки на предишни клиенти. Фирмата успя, защото вместо да се капсулирам само в една дейност, например миене на прозорци, както правят канадците, започнахме да правим всичко, от което се нуждае фасадата на един небостъргач, разкрива тайната си сънародникът ни.

Пръв в Торонто Иван въвел пряка компютърна връзка, по която клиентът от кабинета си може да наблюдава как майсторите запълват фуги на 58-ия етаж над главата му например. За това му се наложило да изкара няколко спецкурса по компютърно програмиране. В България Иван е завършил техникум по машиностроене. Умението да се катери по вертикала и хоризонтала той придобил като алпинист и пещерняк още от 12-годишна възраст. По природа е оптимист и привърженик на теорията за положителното мислене и просперитета. Въздържа се обаче от излишни контакти с българи в чужбина. Нелоялността, злословието, злобата и черногледството са четирите неща, които го отвращават в човешкото поведение.
Силвия Николова

Българин – герой на Канада

08 Януари 2002

Българинът Иван Кристоф беше определен за герой на Канада, съобщи агенция “Фокус”.

Иван Кристоф получи званието на церемония в Торонто заради това, че рискува живота си в името на другите. Той е основател на организация с идеална цел, която се опитва да увеличи сигурността в живота на хората.

Кристоф е един от най-видните експерти на Северна Америка по въздушни спасителни операции на голяма височина, при които се използват въжета. Номиниран е заедно с още четирима служители на различни спасителни служби – лекарка, полицай, пожарникар и медицинска сестра.

Тридесет и тригодишният Иван е известен  в България като човекът-паяк. През август, миналата година, той се опита да постави рекорд за книгата на Гинес като се изкачи до балон, издигнат на 100 метра над земята.
В Северна Америка е популярен като човекът с най-големи познания и опит в поддръжката на обезопасителна и осигурителна техника. Иван е единственият човек в Канада, който докато виси на въжетата, използва лаптопи, дигитални и видеокамери, благодарение на които предоставя информация за акциите си навсякъде по света.

Номинираните за герои на Канада личности са заслужили признанието заради всекидневното им участие в спасителни акции, рискувайки собствения си живот в името на сигурността на другите.